Arkæologi Nørre Herred  

sagnband_722.png

Barnhøj, Klemensker

 Det eneste almindelige danske sagn, jeg ikke kender nogen optegnelser af på Bornholm, er sagnet om drengen, der låner højfolkenes gamle hat og ved hjælp af den usynlig kommer med til gildet.

Inger Margrethe Boberg: Bornholms gravhøje i sagnoverleveringen.
Bornholmske Samlinger 21. Rønne 1932.

-o-

 Det bekjendte Sagn om Vogterdrengen, som ved, at faa en af de Underjordiskes Hat eller Hue paa Hovedet blev usynlig og som saadan deltog i et Gilde fortælles ogsaa her.

 J.A. Jørgensen. Sognebeskrivelse. Klemensker. Rønne 1878

 -o-

Engang var der bryllup i en gård her i nærheden. På en höj ikke langt fra gården sad der en hyrde og så på toget til og fra kirke, og da nu toget svinger ind i bryllupsgården, siger han sådan halvhöjt: ”Ja, hvem der nu var med dér!” Næppe var de ord slupne af ham, för han ganske tydelig hører nogen råbe: ”Tag min hat!” og med det samme ser han en hat komme trillende ved siden af sig. Han griber hatten og sætter den på hovedet, og straks ser han en hel række bitte små mænd i røde tröjer løbe fra höjen og ned til bryllupsgården. Nu er hyrden straks på det rene med, at det er höjfolket, der vil til bryllup, og han løber derfor bagefter for at se, hvad de kan have der at gjøre. Først var han lidt bange for at gå ind i gården, for det er nu sådan en egen sag at komme ubuden til bryllup, men han opdagede snart, at hatten gjorde ham usynlig, og han gik derfor ind i stuen til gjæsterne. Der inde var höjfolket allerede i færd med at tage for sig af spise- og drikkevarer; den ene tallerken mad og den ene kande godtöl forsvandt efter den anden for öjnene af gjæsterne, uden at disse kunde blive kloge på, hvor det blev af. Hyrden skyndte sig nu at tage for sig af retterne, indtil han havde fået det, han kunde spise og drikke. Så gik han tilbage til höjen igjen, smed hatten og sagde: ”Tag min hat!” og straks var hatten forsvunden. Således fik hyrden sit ønske om at komme til bryllup opfyldt.

Søren Bastholm fra Bjærgby i  
Evald Tang Kristensen: Danske Sagn. København 1892.